<meta name='google-adsense-platform-account' content='ca-host-pub-1556223355139109'/> <meta name='google-adsense-platform-domain' content='blogspot.com'/> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d24919536\x26blogName\x3dendi%C5%9Fe\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://hibon.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://hibon.blogspot.com/\x26vt\x3d-5360594913391802653', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

hayal ve akıl

Perşembe, Ocak 25, 2007


Soyadı "Hayal" olan bir insan ister istemez Ahmet Hamdi ya da Orhan Pamuk karakterlerini çağtıştırıyor hemen.
Yasin Hayal rahatlıkla cumhuriyetin ilk yıllarında, hiç bir işte tutunamadığından babasından kalma yorgancıyı, oturduğu kasasının başında daldığı hayallerle batırmak üzere olan bir karakter olabilirdi.
Yasin Hayal Hülya'nın mahalleden arkadaşı, çocukluk hayranı olabilirdi.
Eğer Sessiz Ev'de yer bulsaydı kendine, mümkün değil, Nilgün'e eli kalkmazdı, bakkalın çırağı olurdu belki, gizli gizli Cumhuriyet okurdu merakından Yasin Hayal.
Yasin Hayal gene birileri tarafından kurgulanmış bir karakter olsa keşke. Hoş öyle ya zaten, var onun arkasında da elbet "tanrı yazar"lar, onun neler diyeceğini önceden bilen, onun ağzından çarpık akıllarında ne varsa döktüren. Edebi bir metinde olacağından çok daha zararlı bir kurgu karakter ama şimdi Yasin Hayal.
Ne ahnekli ismin var Yasin Hayal.
Yasin Hayal şimdi "Orhan Pamuk akıllı olsun" diyor. Yazar kurguluyor ve salıyor karakterini "akıllı olmayan"ın üstüne. Elinden gelmez, onun kurgusu ancak bu kadar derinleşebiliyor çünkü. Kendine yarattığı dünya bu kadar, "akıl" onun için onun yalanlarının zikredilmesinden öteye geçemez. "Akıl" onun için onun söylediklerinin onanmasıdır, bunun dışına çıkan her karakter aptallığını canıyla öder. Onun için bir karakteri öldürmek hiç sorun olmaz zaten. Orhan Pamuk'un Yeni Hayat'ı neden Nilgün Darvınoğlu'na adadığını anlamak onun "aklı"nın alabileceği bir şey değildir.

posted by hibon
09:44

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home