<meta name='google-adsense-platform-account' content='ca-host-pub-1556223355139109'/> <meta name='google-adsense-platform-domain' content='blogspot.com'/> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d24919536\x26blogName\x3dendi%C5%9Fe\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://hibon.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://hibon.blogspot.com/\x26vt\x3d-5360594913391802653', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

muhim olan menschlichkeit

Perşembe, Mayıs 11, 2006


Berlin´deyim simdi. Hava kesinlikle bunu yalanlamak uzere Istanbul`a kiyasla olaganustu. Bir hafta sonra bu saatlerde ise nefes almakta gucluk cekiyor olacagim muhtemelen. Weimar´da hava ne durumda bilemiyorum ama her hal ve karda sinav beni bekliyor olacak. Dolayisiyla su anda Berlin, Weimar ve Istanbul`a fark atmis durumda. Insan ister istemez Evren`in onerisini dikkate aliyor. Okulu hocayi iyiyi kotuyu bosver, guzel sehir, oku iste burada.
Dun Kreuzberg taraflarinda bir miktar dolandiktan sonra bir pizzaciya oturduk. 3. sinifa giden bir kiz cocuguyla yemek secmek kolay olmuyor tabii ama allahtan bu zahmete ana ve babasi katlanmak zorunda kaldilar. Ben sadece kizimiz yemek begenene kadar sessiz sedasiz onlara eslik ettim. Bu arada kanal boyunca cimenlere yayilmis insanlari izlemek oldukca eglenceliydi. Aldigim dersler de cabasi:
1- Kanal boyunca bira icmek serbest olmakla kalmiyor icmeyenler azinlikta.
2- Burasi Kreuzberg. Her cesit insan bu cimlere yayilma hakkina sahip ve bunu rahatlikla yapiyor ( buna 8 yaslarindaki kizlarinin basini kapatan pakistanli kadin toplulugu da dahil)
3- Burasi Kreuzberg ve insanlar cimenlerde yayiliyorlar evet. Fakat bir tane mangal yapan insan goremedim ve Kreuzberg´in gozumdeki kucuk Turkiye imaji acayip zedelendi. Uzunca bir sure tum bu manzaradaki eksigi bir takim goruntulere yorduysam da en sonunda tatminsizligimin nedeninin (nefes almaya imkan tanidigi surece aslinda cok da sevdigim) bol isli kizarmis et kokusunu alamamaktan kaynaklandigi dank etti. Her neyse sonuc, kivrak zeka eksiklikleri konusunda spekulasyonlar yapip durdugumuz kuzey Avrupa halklarinin, kurallarini pek de kivrakliga ihtiyac duymadan dogrudan uygulayabildigini gormus oldum. Unutmamak lazim, cimlerde mangal yapmak, karsi konulmasi guc bir gududur her zaman icin.
4- Melez cocuklar guzel oluyorlar. Gerci soz konusu ornekte pek matah sayilamayacak bir alman babaya ragmen olaganustu guzellikte bir siyahi anne var veledi peydahlayan. Sonucta insan ister istemez cocugunun gelecegini dusunuyor ve guzelligin son derece belirleyici oldugu insan toplumunda onun iyiligi icin ortaya iyi bir karisimin cikabilecegi bir kombinasyon arayisina giriyor -yoksa kendim icin birsey istiyorsam nooliyim-
5- Anne babaniz almansa 4 yasina kadar herhangi bir beslenme problemi yasamiyorsunuz- hem istemediklerinizi yememek hem de besin degeri yuksek gidalar tuketmek acisindan. Soyle ki: Yemek istemiyorsaniz zaten yemiyorsunuz ve kimse de kalkip agziniza kasikla birseyler tikistirip sizofrence bunun bir ucak olduguna inanmanizi beklemiyor ( hayir ben inaniyordum muhtemelen ya da en azindan bir oyundu benim icin ama bu alman veletlerine bunu yapsan acayip ters bir bakis firlatabilir ve durumu bu sekilde yorumlayabilirler gibi geliyor insana) (ha tamam, bana kasik-ucak analojisi sadece sebze yemeklerinde uygulanmis, onlari da hic bir sekilde yemedigim icin kisa surede kendi kendine devre disi kalmistir aslinda) Elbette zamaninda yemegini yemeyen bu veletler bir noktada acikiyorlar. Ama iste kolayi var allahtan. Yerde bulduklari herhangi bir seyi agizlarina goturmekte hic mi hic tereddut etmeden protein bakimindan oldukca zengin bortu bocegin yani sira, su bahar aylarinda ot cimen cicek gibi garniturlerle menuleri oldukca zenginlesiyor. Anne babalar ise sadece hafif bir kinama miriltisi koyveriyorlar tabii eger durum farkedebilecekleri kadar yakinlarinda gerceklesirse -neden cunku burada 4 yasina gelmemeis bir veledin ana babasinin gorus acisinda cikma ve ortaligin velveleye verilmemesi son derece olagan-
6- Burada cima mevsimi temmuz-agustos aylarina tekabul ediyor olsa gerek ki ortalikta 1-2 haftalik bebeklerini kucaklarina almis cok sayida genc cift dolaniyordu. Kucaklarinda yeni bebeklerini tasiyan erkeklerdeki tuhaf yumusamis yuz ifadesinin yani sira, annenin yukunden kurtulmus olmanin dayanilmaz hafifligiyle cocugu baya kakalamis olmasinin verdigi hinligi birlestiren ilgisizligini izlemek kesinlikle cok zevkli oluyor.
7- Kreuzberg sandigimin aksine sadece Turkler tarafindan domine edilmis bir gocmen bolgesi degil, ayni zamanda kilik kiyafetlerinden anlasildigi kadariyla alternatif genc Alman toplumunun da ugrak yeri. Dolayisiyla Kreuzberg bir anda Turkce konusarak zorluk cekmeden idare edilebilecek bir yer olmanin yani sira goze ve gonle de hitap eder hale geliyor ki bu muhtemelen Evren`in uzerimde kurmaya calistigi baskiyi tetikleyecek bir ozellik.
Her neyse aklima gelenler assagi yukari bunlar. Basliga adini veren bez afis ise Kreuzberg`deki binalardan birinden sallaniyordu. Fakat bunu yazarken nereye koyacagimi bilemedigimden boyle gubidik bir yerde onu da analim.

posted by hibon
12:33

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home